Hieronder vindt u de data van de vieringen.
U bent welkom in de Johanneskerk vanaf tien uur.
De zanggroep oefent één uur vooraf.
Thema najaar 2023: “Goede gesprekken”
Voor het het eerste halve jaar hebben we als thema ‘Goede gesprekken’
Sinds 2014 voert Lex Bohlmeier ‘Goede gesprekken’ met inspirerende mensen met bijzondere verhalen. Mooi om ze te beluisteren (podcast). Een goed gesprek voeren is fijn en ook wel een kunst: hoe kom je in verbinding, hoe raak je ook diepere lagen, wat te doen als iemand echt tegenover je staat?
In de bijbel staan heel veel gesprekken, korte en langere. Denk aan Mordechaj met zijn nicht Esther, aan Job met zijn vrienden, aan Jezus met de Samaritaanse vrouw of Zacheüs.
Dit najaar willen we inzoomen op die gesprekken, ook om te bedenken hoe wij zelf meestal in gesprek zijn, hoe dat misschien anders/beter kan, hoe we patstellingen kunnen doorbreken, en elkaar bereiken, ook als we verschillend zijn in onze ideeën en opvattingen.
Overzicht van vieringen
19 november 2023: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
We zoeken inspiratie in een gesprek dat Jezus heeft met zijn leerlingen in het evangelie van Marcus. Bij brood & wijn zingen we het prachtige tafellied ‘Gij die weet’ over God die wat onzegbaar is onmiddellijk verstaat, en over leven ‘hem achterna’.
Voorgaande vieringen
15 oktober 2023: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
Het meest uitvoerige gesprek in de Bijbel vind je in het Bijbelboek Job. Er zijn vele interpretaties van het boek. Als je met averij te maken hebt in het leven weet je hoe verschrikkelijk moeilijk het is om daar met elkaar over te praten en hoe vaak je zelf vervalt in geblaat… Maar is alles beter dan niets?
God is een spannende gespreksgenoot en Job zelf ook. In het gesprek laat Job het er niet bij zitten en God ook niet. Verandert het gesprek hen allen? En wat is eigenlijk de bedoeling van een echt gesprek. En bestaat er eigenlijk wel zoiets iets als een echt goed (bijbels) gesprek?
17 september 2023: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
Deze zondag kozen wij het gesprek tussen Mordechai en zijn nicht Esther. Haar oom Mordechai zorgde ervoor dat de joodse Esther koningin in Perzië werd (naast vele andere koninginnen). Nu dreigt er groot gevaar voor de Joden, want een kwaadwillende ambtenaar heeft hun vernietiging op het oog. Mordechai zal en moet Esther bereiken. Alleen liggen er veel obstakels tussen hem en haar. Hoe voer je dan een gesprek met een hoogst urgente inhoud?
21 mei: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
Genesis – Juda
Vandaag verkennen we Genesis 44 en 45 aan de hand van een aantal fragmenten. De voorbereiders lazen in dat kader ook de geromantiseerde versie van Thomas Mann.
De verschillen tussen het nomadische volk en het Egyptische hof zijn groot. Kunnen ze elkaar verstaan? De relatie tussen Jozef en zijn broers – en met name Juda – geeft aanleiding tot reflectie op begrippen als schuld, verschuldigd zijn, vergeving, solidariteit, vrede.
Vrede, ook als de voorgeschiedenis anders doet verwachten. Dat vraagt om onszelf onder ogen te zien, een onzeker pad te bewandelen. Perspectief te ontsluiten. Onvermijdelijk, met zachtheid.
16 april: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
Vandaag horen we over de zegen van Isaak, en over Rebekka, Esau en Jakob.
In de kinderbijbel van W.G. van der Hulst staat: ‘O, het was héél slecht van Rebekka, en van Jakob ook. Zij gingen den ouden, blinden Izak bedriegen.’ Rebekka en Jacob komen er dus niet goed vanaf. Maar wie is hier eigenlijk goed en wie slecht, kunnen we dat ook anders bekijken? Kunnen we met nieuwe ogen kijken naar dit verhaal, wat vraagt het om anders te kijken?
19 maart: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
In onze serie over de verhalen van Genesis
staan we stil bij de vrouw van Lot uit Genesis 19.
Ze bestaat in die ene zin, naamloos en als zoutpilaar.
Vandaag proberen we haar een gezicht te geven.
19 februari: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
We zullen stil staan bij Noach. Jonathan Sacks wijst in zijn boek over Genesis op iets fascinerends aan de verhalen over Noach. Van geen van de aartsvaders wordt gezegd dat hij rechtschapen was, van Noach wel. En toch eindigt hij diep gezonken. Ook zijn eigen kinderen schamen zich voor hem. Als deze Noach de mens is met wie God opnieuw is begonnen, wat zegt dat dan over ons…? We zoeken het uit. En dat in het Carnavalsweekend…
15 januari: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
Vandaag staan we stil bij Tamar uit genesis 38. We zien haar op de voorplaat. Ellen schreef hierbij: “Tamar blijft niet steken in de dorre doodsheid van haar weduwebestaan. Ze droomt van leven. Ze ziet een toekomst met kinderen voor zich en zet, om dat te bereiken, een gewaagde stap. Net als de palm (Tamar betekent palm) draagt ze vrucht. En zo wordt ze de voormoeder van Jezus.”
18 december: Op deze zondag voor Kerst lezen we het verhaal van Zacharias en Elisabet. In onze voorbereiding kwamen we tot de vraag/stelling: ‘Hoop verplicht?’ en we zullen deze van verschillende kanten benaderen. Met veel prachtige (advents)liederen en het delen van licht hopen we elkaar te verwarmen in deze koude tijd van het jaar.
20 november: 16.15 inloop met koffie/thee, 16.30 uur start viering
Een verhaal uit Exodus; een korte tekst aan het begin van dit Bijbelboek. Het lijkt een intermezzo tussen twee belangrijke personages in de Thora: Jozef in Genesis en even verder Mozes die in Exodus verschijnt. Een bruggetje? Een geconstrueerd verhaal? Of hebben de vrouwen uit ons verhaal, Sifra en Pua, ons meer te zeggen. Twee moedige vrouwen die opstaan tegen destructieve macht op een geweldloze manier: “Hoop die niet sterven wil”
16 oktober: 10.15 inloop met koffie/thee, 10.30 uur start viering
Vandaag laten we ons inspireren door het krachtige verhaal van Jozef, zijn broers en hun vader. Na jaren waarin ze elkaar niet konden verdragen, dood wensten, de put in smeten, verkochten een leugen tegen hun vader volhielden, dat Jozef door wilde dieren was verscheurd komt er een mogelijkheid, met voetangels en klemmen, om tot een nieuw verstaan van hun familie banden te komen. Een therapie zitting met opstellingen is er niets bij. Kom en zie hoe moed eruit ziet en hoe hoop kan gloren!
18 september 2022: breken en delen
Het verhaal van Abigaïl
20 maart 2022
Tijdens de voorbereiding ontdekten we dat vertrouwd en vreemd bij elkaar horen. Dat merken we op allerlei gebied, ook in het samengaan van de Ruimteviering en Johanneskerk. Veiligheid en vertrouwdheid opbouwen kost tijd. En het kan ook zomaar weer verloren raken. Hoe kwetsbaar mensen zijn zien we met angst en beven in de oorlog in Oekraïne.
Hoeveel veiligheid van het vertrouwde hebben we nodig om wat vreemd is aan te kunnen, toe te laten en te verwelkomen? En misschien zelfs ons er door te laten raken en veranderen? Hebben we niet juist het vreemde, verontrustende nodig om open te gaan, voor elkaar, de ziel, de Ene? In deze barre en bizarre veertigdagentijd willen we ons laten dragen door de vertrouwde liturgie. We mogen weer bewegen, vertrouwd en vreemd omdat het al zolang geleden is. We stellen een vertrouwde, troostrijke psalm centraal; psalm 139, met vreemde en verontrustende elementen. Of zijn die dichterbij dan wij willen weten? En als bij de Ene alles er mag zijn, wat betekent dit dan voor onze omgang met wat wij bedreigend vinden?
20 februari 2022
Vandaag zal in de viering verstilling zijn. Zoals het in de natuur nog stil is, veel nog in de knop zit of diep in de grond wacht om op te komen. Stilte kan ons vreemd en vertrouwd zijn. Verschillende religieuze tradities zijn er vertrouwd mee. Met de twee minuten stilte bij de jaarlijkse dodenherdenking zijn we ook vertrouwd. Meditatieve stiltes zijn voor de een vertrouwd en voor een ander vreemd. Wat stilte kan betekenen horen we in verschillende teksten uit de bijbel, van kerkvaders en ervaringsverhalen. Vandaag gaan we langer stil zijn in de viering dan we van “nature” gewend zijn. Het is een uitnodiging om te luisteren. Luisteren naar Gods geest. Luisteren naar de stilte in uw binnenkamer. Vandaaruit, wie weet, komen we tot nieuwe inzichten of een nieuw weten.
Laat wat er vandaag gebeurt aan vreemd en vertrouwd, aan ongemak en gemak maar over u heen komen. Zonder oordeel hoeft u hier alleen maar te zijn, aanwezig te zijn, ontvankelijk voor wat in stilte bloeit. Ontvankelijk voor de stilte en leegte bij God.
16 januari 2022
We lezen een verhaal dat past in deze tijd na kerst: de 12jarige Jezus in de tempel. Voor hemzelf voelt dat meteen als een vertrouwde plek, maar zijn ouders kijken er vreemd van op om hem daar te vinden. We richten onze aandacht op dat moment: Jezus tegenover zijn ouders in de tempel. Hoe staan zij daar, wat voorkomt verwijdering en wat reikt deze ontmoeting ons aan voor onze omgang met elkaar als wij ‘vreemdheid’ ervaren?
19 december 2021: breken en delen
Job – en toch?
Hoe kan het verhaal van Job ons ons iets te zeggen hebben in de Adventstijd op weg naar het Kerstfeest? Is dat niet zoiets als vloeken in de kerk? Verpest Job niet ruw onze kerstsfeer? Of zijn de vragen die hij uitschreeuwt tegen God juist ook onze meest existentiële vragen midden in de coronapandemie en de klimaatcrisis?
Is Job voor ons herkenbaar als een moderne (on)gelovige?
En kan hij ons misschien helpen “en toch….” te zeggen.
21 november 2021, let op! Deze viering start om 16:30 uur
Vandaag lezen we uit Marcus 6: 13-29 uit vertaling van Marie van der Zeyde, over de dood van Johannes de doper. We hebben in dit weerbarstige bijbelverhaal gezien dat de wereld van de bijbel niet mooier en beter is dan onze wereld. Goede mensen worden gedood. En mensen zitten soms gruwelijk verstrikt in systemen die slechte kanten oproepen. Minutieus
gezien kunnen we ons zelfs bij slechteriken iets voorstellen. Hoezeer
hopen we op mensen die ons daarvoor behoeden en dat durven aan te
kaarten…We zoeken in de bijbel met een lampje naar openingen die
het beeld in godsnaam doen kantelen, zelfs in zo’n cru verhaal.
17 oktober 2021:
Vandaag lezen we een gedeelte uit Genesis waar God op zoek gaat naar een hulp en tegenover voor de mens. De mens moet daarvoor eerst in een diepe slaap worden gebracht. Maar dan staat hij op en als hij de ander ziet, voelt het direct vertrouwd. Wat houdt dat eigenlijk in: ‘je vertrouwd voelen’, waarom hebben we daar zo’n behoefte aan en hoeveel ruimte is er dan voor het ‘vreemde’?
19 september 2021: breken en delen
Vandaag staat het domein “Tijd” centraal. We hebben tijdens de voorbereiding letterlijk de tijd genomen om stil te staan en te luisteren naar elkaars (woestijn)verhalen in deze bijzondere pandemie-tijd. We kwamen tot de conclusie dat onze verhalen, onze vragen en twijfels daarbij, vooral raakten aan durven wachten, afwachten, verwachten en waakzaam blijven. Alles kent immers zijn eigen tijd.Vandaag staat het domein “Tijd” centraal. We hebben tijdens de voorbereiding letterlijk de tijd genomen om stil te staan en te luisteren naar elkaars (woestijn)verhalen in deze bijzondere pandemie-tijd. We kwamen tot de conclusie dat onze verhalen, onze vragen en twijfels daarbij, vooral raakten aan durven wachten, afwachten, verwachten en waakzaam blijven. Alles kent immers zijn eigen tijd.