Hieronder vindt u de data van de vieringen.
U bent welkom in de Johanneskerk vanaf tien uur. De viering start half elf.
De zanggroep oefent vanaf half tien.
Thema 2021-22: Vreemd en vertrouwd.
Het thema ‘Vreemd & Vertrouwd’ zal centraal staan in de Ruimtevieringen van het komende seizoen. Het is een thema met een dubbele bodem, want met de woorden ‘vreemd’ en ‘vertrouwd’ kijken we naar de bijbelverhalen die in de vieringen centraal zullen staan, maar deze twee woorden hebben ook te maken met de ruimte waarin we onze vieringen houden. En dat is in de Johanneskerk. In het afgelopen seizoen waren we met onze maandelijkse vieringen al aanwezig in de kerk, maar dat gebeurde op de zondagmiddag en vanwege Corona vooral door streaming en met een heel beperkt aantal mensen in de kerk. In het nieuwe seizoen zullen we vanaf september op de derde zondag van de maand de ochtendviering verzorgen in de Johanneskerk (met uitzondering van november, dat is de zondag waarop overleden gemeenteleden worden herdacht). Het samen-optrekken van Johanneskerk en Ruimteviering is dus al een beetje vertrouwd, maar ook nog wel nieuw. We hopen dat het voor de gemeente van de Johanneskerk die derde zondagochtend snel niet meer vreemd zal voelen.
Overzicht van vieringen: telkens koffie om tien uur, start viering half elf.
20 maart 2022
Tijdens de voorbereiding ontdekten we dat vertrouwd en vreemd bij elkaar horen. Dat merken we op allerlei gebied, ook in het samengaan van de Ruimteviering en Johanneskerk. Veiligheid en vertrouwdheid opbouwen kost tijd. En het kan ook zomaar weer verloren raken. Hoe kwetsbaar mensen zijn zien we met angst en beven in de oorlog in Oekraïne.
Hoeveel veiligheid van het vertrouwde hebben we nodig om wat vreemd is aan te kunnen, toe te laten en te verwelkomen? En misschien zelfs ons er door te laten raken en veranderen? Hebben we niet juist het vreemde, verontrustende nodig om open te gaan, voor elkaar, de ziel, de Ene? In deze barre en bizarre veertigdagentijd willen we ons laten dragen door de vertrouwde liturgie. We mogen weer bewegen, vertrouwd en vreemd omdat het al zolang geleden is. We stellen een vertrouwde, troostrijke psalm centraal; psalm 139, met vreemde en verontrustende elementen. Of zijn die dichterbij dan wij willen weten? En als bij de Ene alles er mag zijn, wat betekent dit dan voor onze omgang met wat wij bedreigend vinden?
17 april 2022
15 mei 2022: breken en delen
Voorgaande vieringen
19 september 2021: breken en delen
Vandaag staat het domein “Tijd” centraal. We hebben tijdens de voorbereiding letterlijk de tijd genomen om stil te staan en te luisteren naar elkaars (woestijn)verhalen in deze bijzondere pandemie-tijd. We kwamen tot de conclusie dat onze verhalen, onze vragen en twijfels daarbij, vooral raakten aan durven wachten, afwachten, verwachten en waakzaam blijven. Alles kent immers zijn eigen tijd.Vandaag staat het domein “Tijd” centraal. We hebben tijdens de voorbereiding letterlijk de tijd genomen om stil te staan en te luisteren naar elkaars (woestijn)verhalen in deze bijzondere pandemie-tijd. We kwamen tot de conclusie dat onze verhalen, onze vragen en twijfels daarbij, vooral raakten aan durven wachten, afwachten, verwachten en waakzaam blijven. Alles kent immers zijn eigen tijd.
17 oktober 2021:
Vandaag lezen we een gedeelte uit Genesis waar God op zoek gaat naar een hulp en tegenover voor de mens. De mens moet daarvoor eerst in een diepe slaap worden gebracht. Maar dan staat hij op en als hij de ander ziet, voelt het direct vertrouwd. Wat houdt dat eigenlijk in: ‘je vertrouwd voelen’, waarom hebben we daar zo’n behoefte aan en hoeveel ruimte is er dan voor het ‘vreemde’?
21 november 2021, let op! Deze viering start om 16:30 uur
Vandaag lezen we uit Marcus 6: 13-29 uit vertaling van Marie van der Zeyde, over de dood van Johannes de doper. We hebben in dit weerbarstige bijbelverhaal gezien dat de wereld van de bijbel niet mooier en beter is dan onze wereld. Goede mensen worden gedood. En mensen zitten soms gruwelijk verstrikt in systemen die slechte kanten oproepen. Minutieus
gezien kunnen we ons zelfs bij slechteriken iets voorstellen. Hoezeer
hopen we op mensen die ons daarvoor behoeden en dat durven aan te
kaarten…We zoeken in de bijbel met een lampje naar openingen die
het beeld in godsnaam doen kantelen, zelfs in zo’n cru verhaal.
19 december 2021: breken en delen
Job – en toch?
Hoe kan het verhaal van Job ons ons iets te zeggen hebben in de Adventstijd op weg naar het Kerstfeest? Is dat niet zoiets als vloeken in de kerk? Verpest Job niet ruw onze kerstsfeer? Of zijn de vragen die hij uitschreeuwt tegen God juist ook onze meest existentiële vragen midden in de coronapandemie en de klimaatcrisis?
Is Job voor ons herkenbaar als een moderne (on)gelovige?
En kan hij ons misschien helpen “en toch….” te zeggen.
16 januari 2022:
We lezen een verhaal dat past in deze tijd na kerst: de 12jarige Jezus in de tempel. Voor hemzelf voelt dat meteen als een vertrouwde plek, maar zijn ouders kijken er vreemd van op om hem daar te vinden. We richten onze aandacht op dat moment: Jezus tegenover zijn ouders in de tempel. Hoe staan zij daar, wat voorkomt verwijdering en wat reikt deze ontmoeting ons aan voor onze omgang met elkaar als wij ‘vreemdheid’ ervaren?
20 februari 2022
Vandaag zal in de viering verstilling zijn. Zoals het in de natuur nog stil is, veel nog in de knop zit of diep in de grond wacht om op te komen. Stilte kan ons vreemd en vertrouwd zijn. Verschillende religieuze tradities zijn er vertrouwd mee. Met de twee minuten stilte bij de jaarlijkse dodenherdenking zijn we ook vertrouwd. Meditatieve stiltes zijn voor de een vertrouwd en voor een ander vreemd. Wat stilte kan betekenen horen we in verschillende teksten uit de bijbel, van kerkvaders en ervaringsverhalen. Vandaag gaan we langer stil zijn in de viering dan we van “nature” gewend zijn. Het is een uitnodiging om te luisteren. Luisteren naar Gods geest. Luisteren naar de stilte in uw binnenkamer. Vandaaruit, wie weet, komen we tot nieuwe inzichten of een nieuw weten.
Laat wat er vandaag gebeurt aan vreemd en vertrouwd, aan ongemak en gemak maar over u heen komen. Zonder oordeel hoeft u hier alleen maar te zijn, aanwezig te zijn, ontvankelijk voor wat in stilte bloeit. Ontvankelijk voor de stilte en leegte bij God.